Sfaturi de vacanta Vacanta in Romania Vacanta in Strainatate

Sfaturi pentru calatoriile la munte

Indiferent ca esti profesionist in ale calatoritului pe munte sau doar un simplu pasionat de drumetii, trebuie sa fii pregatit atat tu, cat si bagajul tau.

In ceea ce te priveste este bine sa ai cat de cat conditie fizica, astfel incat sa poti sustine efortul urcusului si greutatea rucsacului. Daca aceasta drumetie va fi prea mult pentru tine, nu te vei putea bucura de ea si poti suferi chiar si accidentari. Pregateste-te din timp, cu diverse activitati care sa-ti mareasca rezistenta la efort, mai ales cu sporturi pentru muschii picioarelor precum inotul, atletismul sau ciclismul. Pozitia de mers corecta este si ea foarte importanta, umerii trebuie sa fie drepti si relaxati, privirea trebuie sa fie in fata si trebuie sa pasesti intai pe calcai si pe urma pe varf.

Cei care merg pentru prima data intr-o astfel de calatorie, le este recomandat sa aleaga un traseu mai usor, astfel incat sa dea organismului timp sa inteleaga cum sa isi dozeze efortul si posibilitatea de a progresa treptat. Tototdata, este bine sa nu mergi singur in prima calatorie montana ci intr-un grup insotit de un ghid montan sau cu un grup de prieteni.

Specialistii recomanda studierea cu atentie a traseului montan pe care urmeaza sa il strabati pentru a fi incunostintati de dificultatea lui si de pericole. De asemenea, tara, perioada temperatura si vremea in care doriti sa mergeti intr-o astfel de calatorie, sunt cele mai  importante aspecte. Planificarea calatoriei pana la cel mai mic detaliu este vitala pentru reusita ei si pentru a evita eventualele pericole cu care te poti confrunta.

Pe langa un telefon sau o tableta cu acces la harti si GPS, este bine sa ai si o harta pe suport de hartie pentru cazurile in care tehnologia nu te mai poate ajuta.

Ca sa te stii in siguranta, este bine sa anunti pe cei apropiati traseul pe care il vei urma, cand vei pleca si cand te vei intoarce pentru ca, in cazuri neprevazute si neplacute, aceste informatii sa le poata comunica Salvamontului.

Echipamentul de drumetie trebuie sa constea in rucsac, lanterna(care este indispensabila), trusa medicala care sa contina pe langa ce consideri ca ai avea nevoie, analgezice, antiseptice, antihistaminice, repelent pentru insecte, bandaje, foarfeca, protectie solara etc. si nu uita, sa ai suficienta apa si hrana care sa constea in sandwich-uri, fructe uscate, nuci, mere, banane, batoane de cereale si ciocolata care hranesc dar si energizeaza.

Imbracamintea si incaltamintea sunt la fel importante precum toate cele mentionate mai sus si trebuie adaptate in functie de anotimpul in care are loc calatoria. Bocancii de hiking sau trekking au aderenta mare, nu aluneca pe suprafetele umede si protejeaza gleznele, reducand considerabil riscul de accidentare.  Restul echipamentului, trebuie sa fie adaptat sezonului și conditiilor meteo din ziua drumetiei si trebuie sa fie cat mai confortabil. De asemenea, nu uita sosetele de schimb, protectia de ploaie si vant, manusile, parazapezile, betele de trekking care ajuta la urcari si la coborari, mai ales cand rucsacul este greu.

 

Similar Posts