Auto

Informații interesante despre primele mașini din lume

Mașina îți completează viața, te ajută să te deplasezi rapid și fără efort și contribuie la o viață armonioasă. Pe cât de confortabilă și fiabilă  este cea pe care o conduci acum, nu același lucru poate fi spus și despre primele mașini care au apărut pe piață, în lume.

Special pentru plăcerea ta am adunat câteva informații interesante, credem noi, care să îți îmbogățească cunoștințele generale despre mașini, pe care să le împărtășești și cu ceilalți.

Transmisia automată

Până să ajungem să îți vorbim despre subiecte precum reparația casetei de viteză la primele modele de mașini, trebuie să afli când a fost aceasta introdusă pe piață. Se spune că în anul 1904 a apărut prima cutie de viteză cu transmisie automată. Varianta produsă în masă, de către General Motors a fost prezentată publicului abia în anul 1939.

Primul automobil cu combustibil

Dacă te întrebai când a fost inventat primul automobil care funcționa pe bază de benzină, trebuie să știi că acesta a fost conceput de către Carl Benz, un inginer german, în anul 1885 și numit Motorwagen. Autovehiculul funcționa pe baza unui motor cu explozie în patru timpi și era alimentat cu benzină, fiind considerat o căruță motorizată.

Între anii 1886 și 1893 s-au vândut 25 de astfel de vehicule, care aveau trei roți și cântăreau circa 100 de kilograme. Mașina se pornea prin rotirea volantei și era decorată la interior cu tapițerie din piele și podea din lemn șlefuit.

Cele mai vechi companii din lume

Deși nu a fost prima în domeniu, cea mai veche companie producătoare de automobile este Peugeot, originară din Franța. Aceasta și-a început activitatea în anul 1810, ca o companie care se ocupă cu măcinarea cafelei. În anul 1830 au început fabricarea de biciclete, urmată de producția de râșnițe pentru sare, piper și cafea, în 1842.

Armand Peugeot a început producția de mașini în anul 1882, iar primul automobil a fost scos pe piață în 1889, o tricicletă cu abur, care nu a prins prea bine la public. În 1890 au produs o mașină cu combustie internă, mult mai stabilă. 

Următoarele companii din listă sunt Tatra, fondată în 1850, în Republica Cehă, Opel, originară din Germania, în 1862, Mercedes-Benz, în anul 1883, Germania, Skoda, lansată în Republica Cehă, în anul 1895, Land Rover, Regatul Unit, 1896, Renault, Franța, 1898, Fiat, Italia, 1899 și Cadillac, fondată în Statele Unite ale Americii, în anul 1901.

Ford Model T

O revoluție în lumea automobilelor a fost făcută odată cu apariția automobilului Ford Model T. Acesta a fost fabricat între anii 1908 și 1927, era mai ieftin decât restul mașinilor, dar și mai rapid. În plus, făcea față cu brio drumurilor întortocheate și denivelate și avea aspectul unei mașini scumpe, deși era simplu echipat.

La momentul respectiv, vânzările acestui model au fost de peste 15 milioane, care au depășit orice altă mașină. Acela a fost momentul în care foarte mulți oameni din clasa mijlocie au reușit să își achiziționeze primul automobil.

De ce majoritatea mașinilor merg pe benzină?

De-a lungul timpului s-a observat faptul că motorul pe benzină este cel mai fiabil, practic și eficient, încă din jurul anului 1900. Acesta era mai ușor de controlat decât un motor cu abur și prezenta un risc mai mic de explozie sau ardere. 

În prezent, o mașină care prezintă un motor pe bază de benzină, poate să parcurgă mai mulți kilometri cu un rezervor, decât o mașină electrică cu o încărcare. 

Cum funcționa prima mașină?

Primul autovehicul funcționa pe bază de abur, care era obținut prin încălzirea apei într-un boiler. Aburul împingea pistoanele, care întorceau arborele cotit. Prima mașină electrică avea o baterie care alimenta un mic motor electric, iar prima mașină pe benzină aprindea combustibilul, care crea o mică explozie în interiorul fiecărui cilindru. Explozia împingea pistonul și întorcea arborele cotit conectat la volan.

Primele cauciucuri gonflabile

Primele cauciucuri pneumatice au fost inventate pentru îmbunătățirea căruțelor trase de cai. În anul 1839 a fost inventat procesul de vulcanizare, care avea în vedere adăugarea de sulf cauciucului, pentru a-l face pliabil, nu lipicios. 

Deși John Boyd Dunlop a inventat cauciucurile pneumatice în anul 1888, acesta nu a știut faptul că Robert Thomson deja patentase un design pentru un astfel de produs, în anul 1846. 

Sperăm că ți s-au părut interesante informațiile pe care le-am selectat pentru tine. Nu uita să le împărtășești cu cei cunoscuți!

Similar Posts