News

Mituri despre celebrul Machu Picchu

Machu Picchu este atat cel mai enigmatic cat si cel mai renumit sit incas din lume. De la descoperirea sa din 24 iulie 1911 de catre profesorul universitar Hiram Bingham, aflat in cautarea „orasului pierdut” al incasilor, Machu Picchu este considerat a fi unul dintre cele mai impresionante monumente arheologice si arhitecturale, datorita frumusetii extraordinare si structurii sale armonioase. Situat la 2400 de metri deasupra nivelului marii, in provincia Urubamba, la 130 de kilometri de fosta capitala a imperiului incas – Cusco, Machu Picchu surprinde prin felul constructiile sale de piatra, raspandite pe o portiune ingusta si denivelata a varfului de munte, la doar 400 de metri departare de raul Urubamba.

Cum si de ce a fost construit Machu Picchu?

Machu Picchu este o citadela inconjurata de mister. Nici pana in zilele noastre arheologii nu au putut descoperi adevaeratul motiv pentru care acest oras din piatra a fost ridicat. Situl ocupa o zona de 1,60 kilometrii si acopera o regiune pe care poporul incas o considera a fi vrajita din cauza punctului de intalnire a muntilor Andes cu marele rau Amazon. Odata cu descoperirea a 135 de schelete in timpul explorarii sitului, dintre care 109 erau femei, multi oameni au crezut ca Machu Picchu a fost folosit drept o manastire unde tinerele erau pregatite pentru a-l servi pe Marele Preot si tot poporul incas. Altii au fost de parere ca orasul incas a fost doar o asezare ridicata pentru viitoare expansiuni planificate de incasi. Probabil ca misterul nu va fi niciodata intr-adevar elucidat.

Perfectiunea surprinzatoare si frumusetea zidurilor din Machu Picchu, construite prin alaturarea pietrelor de granit, una cate una, fara a folosi nici un pic de ciment sau alt tip de adeziv, a condus la formarea multor teorii cu privire la modul in care a fost creat orasul. Una din aceste teorii sustinea ca o pasare fermecata cu numele de Kak’aqlly cunostea o metoda prin care sa reduca duritatea granitului, astfel incat sa devina usor malebil. O alta teorie sustine existenta unei plante magice ce avea puterea de a dizolva si comprima piatra de granit. Chiar si asa, lasand la o parte misterele si miturile ce inconjoara citadela, intelepciunea si abiltatile constructoarilor acestui oras antic – evidentiate de numeroasele conducte pentru irigatia plantatiilor, turnuri de veghe, observatorii si magnificul ceas solar – este cat se poate de evidenta.

Similar Posts