News

Leiden – mica comoara a Olandei

 

Cu totii am auzit de Amsterdam si Haga, cele mai pretioase perle ale Olandei in materie de cultura, traditii si viata de noapte. Insa putini cunosc de existenta micului oras Leiden, casa celebrului pictor Rembrandt Harmenszoon van Rijin. Situat la doar 20 de kilometri de Haga si 40 de kilometri de Amsterdam, Leiden are unele dintre cele mai frumoase peisaje din tara, centrul orasului avand numeroase poduri si canale navigabile, ideal pentru a explora strazile orasului pe jos sau cu barca.

Universitatea Leiden este cea mai veche din Olanda, construita in anul 1575 de catre printul William, liderul Revoltei Olandeze din cadrul Razboiului de 80 de ani. Orasul Leiden este renumit pentru muzeele sale, care adapostesc o buna bucata din istoria tarii, orasul fiind desemnat chiar „capitala muzeelor”, cat si pentru alungarea trupelor spaniole pe 3 octombrie 1574 – un eveniment care este inca sarbatorit in fiecare an. Sunt in total 13 muzee impresionante amplasate la o distanta scurta unul fata de celalalt. Schelete de dinozauri, capodopere inedite de Rembrandt, papusi Wajang din Indonezia, un templu egiptean, comori din Japonia: le vei gasi pe acestea si chiar mai mult in muzeele din Leiden.

Daca vei incerca sa parchezi in centrul orasului cel mai probabil te vei alege cu o durere de cap. Asadar evita bataile de cap si parcheaza-ti masina la P&R Leiden Haagweg. Preturile sunt rezonabile si cu siguranta vei aprecia intregul sistem. Dupa ce ai parcat automobilul indreapta-te catre unul dintre autobuzele parcate, care te va conduce la destinatia pe care ti-o doresti. Dupa ce ai terminat de vizitat orasul, tot ce trebuie sa faci este sa suni la numarul afisat pe biletul de parcare si sa dai soferului indicatii catre locatia ta iar in scurt timp un autobuz va ajunge la tine.

„Leiden Loop” este un tur in jurul centrului istoric al orasului pe care poti sa il parcurgi fara a avea nevoie de un ghid. Ruta este marcata de semne amplasate in jurul orasului si ai posibilitatea sa achizitionezi un ghid de la biroul de activitati turistice de langa gara de tren. Strazile din centrul orasului sunt aproape neschimbate din secolul al VII-lea, pastrand astfel farmecul vremurilor demult apuse.

Similar Posts