Auto

Ce sunt placutele ADR, ce caracteristici au si cand ai nevoie de ele?

placute ADR

Transportul materialelor si marfurilor periculoase a fost mereu un subiect important de analizat atat de catre companiile care il desfasoara, cat si de catre autoritati. Substantele periculoase sunt, asa cum arata si denumirea, elemente care pot provoca grave pagube, inclusiv de ordin uman. Tocmai de aceea, exista un consens la nivel international cu privire la modalitatea in care aceste substante trebuie sa fie manipulate, transportate si utilizate.

Acest consens este concretizat intr-un acord care face referire la transportul rutier al marfurilor periculoase, la nivel international. Acest acord poarta denumirea de ADR. De altfel, ADR este un acronim pentru Accord Dangereux Routier, notiune care se traduce exact prin Acord cu privire la transportul rutier al marfurilor periculoase. Printre prevederile acordului se enumera si obligativitatea utilizarii de placute ADR. Iata ce caracteristici au acestea si cand se utilizeaza!

Placute ADR: caracteristici si utilitate

Exista mai multe echipamente prin care se poate atrage atentia asupra unor elemente care pot sa se transforme usor in pericole pentru participantii la trafic. De exemplu, pentru lucrarile desfasurate pe carosabil sau pe trotuar, se utilizeaza marcaje luminoase sau semnalizatoare rutiere din PVC. Pentru transportul marfurilor periculoase, se utilizeaza marcaje specifice, sub forma de placute, numite placute ADR. Iata principalele caracteristici ale acestora!

Trebuie sa fie stabile – fie ca este vorba despre placute care necesita prindere speciala sau despre placute autocolante, acestea trebuie sa fie prinse foarte bine de vehiculele care transporta marfuri periculoase. Placutele trebuie sa reziste si la conditii dificile de drum, in cadrul carora se manifesta factori de mediu precum precipitatiile sau vantul. 

Trebuie sa fie vizibile – placutele care au cel mai mare grad de vizibilitate sunt cele reflectorizante. Acestea sunt usor de observat in trafic, chiar si pe timp de noapte. Trebuie sa stii ca exista o categorie de placute ADR neutre, care pot fi inscriptionate cu numarul de identificare al pericolului si al substantei. Acestea sunt vopsite cu vopsea portocalie, de regula, iar vizibilitatea lor este la cel mai inalt nivel, deoarece sunt acoperite si cu folie reflectorizanta. 

Trebuie sa corespunda cu natura pericolului – placutele pe care le utilizezi trebuie sa transmita foarte clar genul de pericol reprezentat de substantele transportate. Este obligatoriu sa alegi placutele identificarea pericolului in concordanta cu tipul acestuia sau sa le inscriptionezi pe cele neutre, urmand acelasi principiu. 

Placutele ADR sunt, asadar, marcaje care se utilizeaza atunci cand se transporta marfuri periculoase. Poate fi vorba despre benzina, GPL, substante explozive si nu numai. De asemenea, se utilizeaza astfel de placute si cand se transporta pietris sau nisip, care ar putea provoca pagube grave, in cazul accidentelor. Rolul acestor placute este acela de a atentiona participantii al trafic de pericole si de a preveni pagubele. Utilizarea palcutelor este obligatorie, conform ADR.

Modelele de placute ADR pe care le poti achizitiona de pe site-ul Vesta-MagazinOnline.ro sunt variante de calitate superioara. Ai posibilitatea de a alege placute dintr-o gama foarte variata, pe care le poti utiliza oricand ai nevoie sa semnalizezi transportul unor materiale periculoase. Alege sa cumperi semnalizatoare care sa protejeze siguranta tuturor, dar care sa iti aduca si garantia unei utilizari cat mai indelungate!

Similar Posts