Auto

Ce sunt asigurările auto și de ce ai nevoie de una

Asigurările auto sunt mai mult decât necesare, în condițiile în care anual, În România, aproximativ 9000 de persoane sunt implicate în accidente rutiere, 3000 dintre ele cunoscând chiar un final tragic – moartea. Din acest punct de vedere, al accidentelor rutiere, România ocupă un loc fruntaș în Europa. Asigurările auto, pe lângă faptul că ne conferă un plus de siguranță, ne protejează și în momentul în care noi provocăm daune unei terțe persoane, prin accident. Cu toate astea n-ar strica nici un curs de conducere defensivă pentru a scădea riscul întâmplărilor neplăcute de acest fel.

Ce sunt asigurările auto

Înainte de a continua, să vedem ce sunt, de fapt, asigurările auto. O asigurare auto presupune semnarea unui contract contra unei sume de bani, oferită asiguratorului și cunoscută și drept primă de asigurare. Odată parcurși acești doi pași: semnarea contractului și plata asiguratorului, persoana în cauză devine asigurată sau, altfel spus, ea va fi despăgubită de către asigurator în cazul unor evenimente neprevăzute, care au fost stipulate și în contract.

Multe persoane evită să se asigure, considerând că ele sunt suficient de precaute în trafic, iar un accident auto nu li se va întâmpla, sub nici o formă, tocmai lor. Însă, în orice moment poate apărea un accident, în care vina nu ne aparține neapărat nouă, uneori daunele provocate de acesta fiind extrem de mari. Iar în cazul în care nu suntem asigurați, toate aceste cheltuieli trebuie suportate de propriul buzunar. Din acest motiv au fost create asigurările auto obligatorii, cunoscute și ca asigurările RCA. Pe lângă acestea, mai există încă un tip de asigurări auto, și anume asigurările facultative, cunoscute și ca asigurări CASCO.

Asigurarea RCA este reglementată anual prin Norme ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din România, care acoperă prejudiciile de care asigurații răspund, în baza legii, față de terțe persoane păgubite prin accidente de autovehicule, care au loc pe teritoriul României, precum și pentru cheltuielile făcute de asigurați în procesul civil.

Apoi, cea de-a doua asigurare, asigurarea CASCO, este utilă deoarece îl protejează pe beneficiar în ceea ce privește pagubele produse autovehiculului prin avarii și/sau furt, fie pe teritoriul României, fie în afara acestuia. În ceea ce privește obținerea unei astfel de asigurări, există și câteva cerințe. Mai exact, proprietarii de autovehicule trebuie să știe faptul că nu vor primi o asigurare CASCO dacă mașina este mai veche de opt ani, puține fiind firmele care sar peste această cerință. Apoi, un alt lucru pe care asiguratorii îl iau în calcul atunci când oferă o astfel de asigurare este valoarea actuală a mașinii, lucru pe care ei îl vor stabili în baza unei formule ce implică și gradul de uzură al mașinii.

Prin urmare, având în vedere cele menționate mai sus, putem vedea că asigurările auto facultative sunt mai avantajoase decât asigurările auto obligatorii, deoarece acestea din urmă ne oferă asigurare doar pe teritoriul țării și doar în cazul accidentelor pe care noi le-am provocat. Tu ești asigurat? Dacă da, lasă-ne un comentariu în care să ne spui care dintre cele două tipuri de asigurări ți se pare ție mai bună, argumentând răspunsul, pentru ca cititorii articolului să poată lua mai ușor o decizie în acest sens.

Articol informațional.

surse: Wikipedia și asigurari.ro

Similar Posts