Uncategorized

Ce masuri pot lua companiile pentru o activitate ecologica

audit energetic industrial

Activitatile comerciale si de exploatarea a resurselor desfasurate la nivel global au provocat o adevarata criza ecologica pe planeta. Cu toate acestea, dependenta omenirii de acest tip de activitati este una reala, iar firmele de pretitundeni nu pot renunta complet la ele. Drept urmare, este necesara identificarea unor metode prin care sa se faca o ajustare eficienta.

Aceasta ajustare vizeaza protejarea resurselor naturale si a sanatatii mediului inconjurator. In Romania si chiar la nivel global, exista obligatii la care firmele sunt supuse pentru ca activitatea lor sa fie una cu un impact cat mai redus la nivel ecologic. Afla din acest articol care sunt principalele masuri pe care firmele le pot lua sau la care sunt obligate prin lege, inclusiv in tara noastra!

Masuri pentru protejarea mediului inconjurator de catre firme

Efectuarea unui audit energetic industrial

In cazul companiilor din Romania care consuma, anual, o cantitate de energie mai mare de 1.000 de tone echivalent petrol, este obligatorie prin lege (legea nr. 121 din 2014) efectuarea la fiecare patru ani a unui audit energetic industrial. Acesta este o verificare efectuata de catre o persoana fizica sau juridica autorizata de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie). 

In baza datelor aferente consumului de energie din precedentii trei ani, precum si prin intermediul unei analize a sediului firmei, entitatea autorizata sa efectueze audit energetic industrial genereaza un dosar de audit, obligatoriu pentru companie. In dosar sunt mentionate si recomandari de masuri care, odata implementate, vor imbunatati eficienta energetica a cladirii. 

Acest lucru se va resimti, in timp, inclusiv la nivelul profitului firmei. Concret, consumul de energie electrica si termica va fi diminuat, ceea ce va proteja resursele naturale, dar va determina si scaderea valorilor pe care le vor avea facturile primite de catre companie. Elsaco.com este un auditor autorizat ANRE care te poate ajuta cu o astfel de analiza pentru firma pe care o gestionezi.

Responsabilitate ecologica

O a doua masura pe care firmele o pot lua este adoptarea unui model de afaceri sustenabil, caracterizat de responsabilitate ecologica. Acest lucru se face printr-o buna evaluare a impactului activitatii desfasurate asupra mediului si identificarea metodelor prin care acesta poate fi atenuat. Tot mai multe firme se orienteaza catre surse regenerabile de energie si catre metode de economisire a acesteia.

De asemenea, un obiectiv pe care il au tot mai multe companii la nivel global este cel a reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si gestionarea corecta a deseurilor care vor rezulta in urma activitatii pe care o desfasoara. Reducerea risipei, folosirea de surse de energie precum panourile fotovoltaice sau turbinele eoliene sunt masuri accesibile, mai ales pentru companiile foarte mari. 

Responsabilitatea firmelor este una deosebit de importanta la nivel social. Masurile pe care le pot implementa pot fi considerate obligatii morale sau legale, insa ele au si efecte benefice din punct de vedere economic. Asta deoarece diminuarea consumului va conduce la scaderea cheltuielilor firmei si la o activitate care sa genereze profit mai bun. In plus, firmele care iau masuri pentru protejarea mediului au multiple beneficii si in ceea ce priveste imaginea lor.

Similar Posts