Sanatate

Care este rolul unui ghid de nursing

Nursingul, sau calificarea de asistent medical, este o disciplină și un job autonom, axată pe nevoia de ajutor, atât imediată, cât și viitoare, potențială, a unui pacient.

Nursingul implică o relație de îngrijire dinamică pentru obținerea celei mai bune stări de sănătate. De asemenea, nursingul înseamnă și planificarea și acordarea de îngrijiri medicale în timpul în care pacientul este bolnav, cât și pe perioada de convalescență. Rolul unui asistent medical ca simplu executant a unor tehnici dictate și supravegheat de medic nu mai este compatibil cu realitatea și cu timpurile actuale. Nursingul se ocupă de nevoile fundamentale ale individului atât sănătos, cât și bolnav, ceea ce înseamnă o capacitatea de a particulariza îngrijirile generale și a le adapta la fiecare pacient în parte.

Nursingul este o ramură importantă a sistemului de sănătate, axat nu pe tehnici medicale directe, ci pe promovarea sănătații, prevenirea bolilor și îngrijirea bolnavilor.

Asistenții medicali au patru responsabilități esențiale atunci când practică această meserie: promovează sănătatea, previn îmbolnăvirile, păstrează sănătatea și alină suferința celor bolnavi. Meseria de asistent medical presupune preocuparea fata de suferinta pacienților, atât prin administrarea tratamentului prescris de medic, cât și printr-o comunicare amabilă cu pacienții. Valoriile asistentului medical, care stau la baza acestei profesii sunt demnitatea umană, altruismul față de cei în nevoie, integritatea, cinstea și profesionalismul în domeniu.

Din toate aceste valori prezentate, doar profesionalismul se poate cultiva și învăța cu ajutorul unor manuale, de aceea, dacă îți dorești să devi asistent medical, trebuie să urmezi o școală medicală dedicată.

Un punct de pornire este să citești un ghid de nursing, care să îți ofere un mijloc de a-ți fixa teoria și practica în domeniu, iar pe parcurs, de a-ți actualiza cunoștințele despre sistemul medical mereu în schimbare.

Educația medicală în această profesie presupune ca practicienii să aibă cunoștințe solide de biologie și chimie, precum și cunoștințe legate de domeniile sociale ale medicinii.

Un foarte bun exemplu este manualul autoarei Lucreția Titircă, personalitate marcantă a acestei profesii în România, Ghid de Nursing, o lucrare fundamentală care se adresează atât cursanților din școlile sanitare postliceale, cât și asistenților medicali, profesorilor de nursing sau practicienilor din domeniu. Autoarea a pus bazele acestei meserii în România și este recunoscută pe plan internațional de specialiștii din domeniu, dovadă fiind numeroasele premii și disctinții pe care le-a primit de-a lungul îndelungatei sale cariere. Lucreția Titircă a elaborat peste 10 manuale pe acest subiect.

Manualul aduce informații precise și utile activităților de îngrijire care îi revin asistentului medical. Elaborat având la bază modelul Virginiei Henderson, conceptul de ingrijire prezentat în acest Ghid de nursing, este completat de elemente dintr-o largă bibliografie de specialitate. Cartea este un ajutor pentru învățarea teoretică a nursingului, prin inocularea unui limbaj comun, standardizat, proces ce facilitează comunicare.

Prin intermediul acestui ghid de nursing, autoarea a încercat să lanseze un apel la creativitate din partea cursanților, oferind, în același timp, elemente de orientare pentru punerea în practică a cunoștințelor teoretice învățate.

Manualul prezintă un model conceptual care poate constitui un punct de pornire pentru reflexie.

Pentru o îngrijire de calitate, profesională, cunoașterea diagnosticului de îngrijire nu este suficient, ci este nevoie de gândire logică care să permită utilizarea planului de îngrijire.

Similar Posts